Content voor deze website wordt regelmatig aangevuld. Voor meer informatie: info@vantrichtuitgeverij.nl

Nieuws en ontwikkelingen

U vindt hier het laatste nieuws in samenwerking met Kennisplein Gehandicaptensector

Het Kennisplein Gehandicaptensector is hét landelijke kennisplatform vol inspirerende, praktische kennis voor en door de gehandicaptensector. Het kennisplein is er voor jou. Of je nu begeleider, gedragsdeskundige, docent, student, onderzoeker, opleider of adviseur sociaal domein bent. Het kennisplein is er voor jou om eenvoudig ervaringen en kennis uit te wisselen. Ons doel? Bezoekers beschikken op het juiste moment en op de juiste plek over de juiste kennis en raken geïnspireerd om deze toe te passen. Het doel is hierbij altijd om de zorg aan de mensen met een beperking te verbeteren.

 

 • Aansluiten in begeleiding: Waar zit iemand emotioneel?
  on 15 augustus 2022 at 14:15

  Wat je gisteren nog (aan)kon, hoeft vandaag niet zo te zijn. Het hangt af van waar je op dat moment emotioneel zit. Voor de stijl van begeleiden blijkt het belangrijk om dat goed in te schatten. Daarmee kun je als begeleider stress of onbegrip voorkomen. Sandra Zaal en Margriet Boerhave van Cordaan vertellen er meer over.

 • Boek: Gehechtheid in de praktijk
  on 15 augustus 2022 at 13:19

  Bartiméus deed onderzoek naar personen met een visuele en verstandelijke beperking met gedragsproblemen. In dit praktische werkboek leer je hoe je veilige vertrouwensrelaties opbouwt om dit gedrag te verminderen.

 • 's Heeren Loo heeft een podcastserie over leven met een LVB: '1 op de 17'
  on 9 augustus 2022 at 14:51

  Wist je dat 1 op de 17 Nederlanders een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben? Vaak merk of zie je een LVB niet meteen aan iemand en soms is het zelfs helemaal niet bekend. Daarom lanceert 's Heeren Loo een podcastserie over leven met een LVB genaamd '1 op de 17'.

 • 2Doc Documentaire 'Elin' vanaf 4 augustus te zien
  on 1 augustus 2022 at 11:53

  Filmmakers Walther Grotenhuis en Cinta Forger volgen het gezin van Marie-José en Patrick 4 jaar lang om vast te leggen hoe de komst van een spraakcomputer hun dochter helpt.

 • Maak van functionele zorghandelingen creatieve en culturele activiteiten
  on 29 juli 2022 at 12:40

  Zes kunstenaars hebben meegewerkt aan een onderzoek van Severinus om van dagelijkse zorgmomenten een creatieve of culturele ervaring te maken. Dit zijn de resultaten.

 • Lat ligt hoog bij uitvoering toekomstagenda gehandicaptenzorg
  on 29 juli 2022 at 10:51

  Het uitgewerkte plan ‘Toekomstagenda Gehandicaptenzorg' toont richtlijnen hoe toekomstbestendige zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking in stand kan worden gehouden. Ella van Lingen (bestuursvoorzitter zorgorganisatie Reinaerde), Rene Gelens (strategisch manager voor ontwikkelen, organiseren en innoveren van Reinaerde) en Erwin Bleumink (innovatiemanager kennisorganisatie Vilans) gingen in gesprek hoe de agendapunten in de praktijk uitpakken.

 • Aandacht voor mensen met (L)VB en LHBTI-gevoelens
  on 29 juli 2022 at 06:35

  Soms hebben mensen met een (licht) verstandelijke beperking het gevoel dat ze alleen zijn met hun LHBTI-gevoelens. Het is belangrijk dat ze weten dat ze niet de enige zijn. En dat ze trots mogen zijn op wie ze zijn. Zaterdag 6 augustus vaart de Onbeperkt Trots boot in Amsterdam om hier aandacht voor te vragen.

 • Wegwijzer ‘Praten over seks’ biedt handvatten en tips voor begeleiders in de gehandicaptenzorg
  on 26 juli 2022 at 08:51

  Praten over seksualiteit en intimiteit hoort bij je werk als begeleider in de gehandicaptenzorg, dagbesteding en het onderwijs voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

 • Naam in een nieuw jasje, AVG wordt arts VG
  on 21 juli 2022 at 10:44

  De verwarring met AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is opgelost door de nieuwe naam; arts VG.

 • Gratis training voor jongeren met arbeidsbeperking
  on 19 juli 2022 at 12:33

  Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt staan nog veel jongeren met een arbeidsbeperking aan de zijlijn. Ook zij verdienen een gelijkwaardige plek op de arbeidsmarkt. Met de Realisten Academie 2.0: de inclusie-makers wil Expertisecentrum Inclusief Onderwijs hen daarbij ondersteunen. 

 • Boekjes 'Emotionele Ontwikkeling' en 'Gehechtheid' herzien
  on 15 juli 2022 at 11:49

  De boekjes uit 2008 en 2009 'Emotionele Ontwikkeling' en 'Gehechtheid' zijn herzien. Bekijk en download de herziene versies.

 • Meld je aan voor Goed Werk!
  on 12 juli 2022 at 09:28

  Vilans en HKU organiseren met ambassadeurs Gehandicaptenzorg regionale bijeenkomsten over goed werknemerschap in relatie tot goed werkgeverschap in de gehandicaptenzorg.

 • 4de uitreiking Special Media Awards
  on 7 juli 2022 at 13:32

  De Special Media Awards is een wedstrijd voor mensen met een verstandelijke beperking die media maken. De prijzen worden dit jaar voor de 4de keer uitgereikt. Het wordt ook dit jaar weer een feestje met o.a. een rode loper en muziek. Kevin van den Berg, Irene Moors en Roel Imfeld presenteren de Special Media Awards op 10 november.

 • Eten is beleven. Ook voor mensen met slikproblemen.
  on 6 juli 2022 at 13:01

  Voor Werner Drent, chef-kok bij Hutten en werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, zijn beleving en smaak kernbegrippen in zijn dagelijkse werk. Onlangs ontwikkelde hij oud-Hollandse koeken voor mensen met slikproblemen. Werner: ‘Je kan het zo gek niet bedenken of je kunt het maken. Het is een kwestie van uitproberen.'

 • Bij de LFB doen ze juist niet altijd lief tegen mensen met een beperking
  on 5 juli 2022 at 12:22

  De LFB is de belangenvereniging voor en door mensen met een beperking. Veel mensen die er werken noemen het een fijne werkplek. Een van de redenen is dat mensen er een sfeer van gelijkwaardigheid ervaren. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar is het nog lang niet overal. Hoe zorgt de LFB hiervoor?

 • Podcast over het ondersteunen van een gezonde relatie
  on 5 juli 2022 at 07:09

  Een relatie hebben en je geliefd voelen door een ander is fijn. Hoe je cliënten hierbij ondersteunt, vertelt seksuoloog Welmoed Visser in een nieuwe aflevering van de Klik-podcast.

 • Online hulp met diverse apps
  on 30 juni 2022 at 12:41

  Er zijn apps die mensen met een verstandelijke beperking helpen bij het dagelijks leven. Maar mensen met een verstandelijke beperking kunnen die zelf niet vinden. Daar brengt deze website verandering in. In makkelijke taal op een overzichtelijke website kunnen mensen kijken welke app voor hen goed zou zijn.

 • Kennisbank digitale zorg geopend
  on 29 juni 2022 at 13:20

  De kennisbank digitale zorg is een centraal punt voor het delen en ophalen van kennis over digitale zorg. De kennisbank levert een infrastructuur voor kennis over best practices, lopende projecten en waardebepaling uit onderzoek en financieringsmogelijkheden