Content voor deze website wordt regelmatig aangevuld. Voor meer informatie: info@vantrichtuitgeverij.nl

Nieuws en ontwikkelingen

U vindt hier het laatste nieuws in samenwerking met Kennisplein Gehandicaptensector

Het Kennisplein Gehandicaptensector is hét landelijke kennisplatform vol inspirerende, praktische kennis voor en door de gehandicaptensector. Het kennisplein is er voor jou. Of je nu begeleider, gedragsdeskundige, docent, student, onderzoeker, opleider of adviseur sociaal domein bent. Het kennisplein is er voor jou om eenvoudig ervaringen en kennis uit te wisselen. Ons doel? Bezoekers beschikken op het juiste moment en op de juiste plek over de juiste kennis en raken geïnspireerd om deze toe te passen. Het doel is hierbij altijd om de zorg aan de mensen met een beperking te verbeteren.

 

 • Podcastserie Studio LVB van Middin
  on 25 november 2021 at 12:40

  Middin heeft een podcastserie Studio LVB. Dit keer nemen naast medewerkers ook cliënten van Middin deel aan de gesprekken.

 • Nieuw dossier: Duurzaamheid in de gehandicaptenzorg
  on 24 november 2021 at 09:54

  Bekijk hoe je (met jouw organisatie) kunt bijdragen aan een duurzame zorgsector.

 • Ervaringen met moeilijk verstaanbaar gedrag delen?
  on 23 november 2021 at 14:40

  Omgaan met moeilijk verstaanbaar gedrag kan lastig zijn als begeleider. Dat je daarin wordt ondersteund vinden we belangrijk.

 • Netwerk Mediawijsheid lanceert unieke online gids
  on 18 november 2021 at 16:36

  In het kader van de week van de Mediawijsheid, lanceert Netwerk Mediawijsheid vandaag een unieke gids. Deze online gids is voor de zorgprofessionals in de verstandelijke beperking sector. Op deze manier krijgen de beroepskrachten handvatten om hun cliënten goed te begeleiden bij het gebruik van online media. Denk aan veilig contact leggen, daten, gamen en tiktokken om zo vervelende situaties zoals grooming en phising te voorkomen.

 • 7 inzichten: Dit helpt jou en jouw organisatie bij probleemgedrag
  on 18 november 2021 at 14:07

  Moeilijk verstaanbaar of onbegrepen gedrag. Als begeleider kan het heel lastig zijn om hier goed mee om te gaan. Het kan leiden tot gevoelens van machteloosheid. Ook kan het heel zwaar zijn. Bijvoorbeeld omdat je te maken krijgt met woede en agressie. Deze nieuwe inzichten kunnen jou en jouw organisatie misschien helpen.

 • Online workshop: Zelf koken met de Kookapp
  on 18 november 2021 at 10:11

  “Kunnen we het makkelijker maken om lekkere en gezonde recepten te kiezen, kopen en bereiden?” Deze vraag staat voor zorgorganisaties Amerpoort en Reinaerde centraal, binnen het project de Innovatie-impuls. De technologie die ze daarbij inzetten is de Kookapp. Wil je weten hoe leuk en eenvoudig het is om met de Kookapp te koken? Meld je dan aan voor de gevarieerde online workshop waarin je de app leert kennen en ervaringen van gebruikers hoort.

 • Kom naar de workshop ‘Techniek in de nieuwbouw'
  on 18 november 2021 at 10:11

  Slimme, aangepaste woningen kunnen een grote rol spelen in het verbeteren van het leven van mensen die dagelijks afhankelijk zijn van zorg. Technologie is daarin een belangrijk deel van de oplossing. Maar wat werkt nou wel en wat werkt nou niet? Kom erachter in de workshop ‘Techniek in de nieuwbouw: cliënten en projectleiders aan het woord' tijdens het Volwaardig Leven congres op maandag 29 november 2021.

 • Gelukkig steeds meer interventies geschikt voor mensen met LVB
  on 18 november 2021 at 08:00

  Landelijk Kenniscentrum LVB bekeek interventies op hun toepasbaarheid bij mensen met een licht verstandelijke beperking.

 • Volg de tien winnaars van de Special Media Awards 2021
  on 18 november 2021 at 07:00

  Vrijdag 5 november vond de Special Media Awards plaats. Dit event, georganiseerd door Amerpoort, zet mensen met een verstandelijke beperking in het zonnetje door per jaar winnaars te kiezen in verschillende categorieën.

 • Ontwikkelingen door en bij Pro dankzij kennisdelen
  on 17 november 2021 at 08:00

  Pro is een samenwerking tussen meerdere zorgorganisaties, het CCE en zorgkantoren om doorplaatsing en uitstoting van mensen met een licht verstandelijke beperking en een intensieve ondersteuningsvraag te voorkomen. Dit doen ze door onvoorwaardelijkheid en een zo gewoon mogelijk leven te bieden. Pro is volop in ontwikkeling en deelt dit met geïnteresseerde zorginstellingen.

 • Sta even stil bij…10/12 deadline aanleveren overzicht onvrijwillige zorg aan IGJ
  on 16 november 2021 at 09:44

  In de Wet zorg en dwang (Wzd) staat dat zorgaanbieders halfjaarlijks gegevens over de toepassing van onvrijwillige zorg moeten aanleveren bij de inspectie. Het gaat om een digitaal overzicht en een analyse. De uiterste aanleverdatum voor het aanleveren van het digitaal overzicht verplichte of onvrijwillige zorg met gegevens over de eerste helft van 2021, is vrijdag 10 december 2021.

 • Aandacht voor jonge mantelzorgers
  on 10 november 2021 at 08:00

  1 op de 5 jongeren groeit op met een ziek gezinslid. Ouder, broer, zus, opa of oma. Dit kan door de zorgen om en de zorgen voor een ziek gezinslid, klachten veroorzaken bij de jonge mantelzorgers zoals slaapproblemen. Het is daarom belangrijk dat er aandacht is voor jonge mantelzorgers.

 • Cliënten én SGL blij met technologie in nieuwbouw Kuyperhof
  on 4 november 2021 at 11:25

  Bij SGL zijn ze de afgelopen jaren druk geweest met de bouw van de nieuwe locatie Kuyperhof. Ook de cliënten zijn blij met het resultaat.

 • De kracht van de ervaring
  on 1 november 2021 at 16:56

  Het dagboekje van Vanboeijen helpt bewoners en cliënten, ouders en verwanten en professionals ervaringen van goede zorg te beschrijven. Aan de hand van deze ervaringen ga je met elkaar in gesprek, zonder mening of oordeel. Je ontdekt belangrijke thema's voor de bewoner of cliënt.

 • Waardenkompas: in gesprek over waarden op de werkvloer
  on 26 oktober 2021 at 15:15

  Het waardenkompas is een gesprekstool voor professionals in de gehandicaptenzorg. Het kompas helpt om te reflecteren op ‘bumpy moments' en (ethische) dilemma's waar je als begeleider tegenaan kunt lopen. Hoe ga je daarmee om? Het waardenkompas helpt je reflecteren. Individueel, binnen een team of in gesprek met cliënten en hun naasten.

 • Vragenlijst: kennisdeling over persoonsgerichte zorg
  on 26 oktober 2021 at 11:01

  De afgelopen twee jaar heeft Vilans samengewerkt met een aantal zorgorganisaties aan het toekomstbestendiger én persoonsgerichter maken van de gehandicaptenzorg.

 • De kracht van Buurtcirkel in de krant ‘Buurtcirkel voor elkaar’
  on 26 oktober 2021 at 09:36

  In deze krant laat Pameijer zien wat een Buurtcirkel is en de meerwaarde voor de deelnemers, mensen uit hun netwerk en de begeleiders.

 • Cultuursensitief samenwerken in de driehoek
  on 25 oktober 2021 at 14:44

  Hoe werkt het samenwerken in de driehoek van cliënt, verwanten en zorgprofessionals wanneer er sprake is van een migratieachtergrond bij cliënt en ouders?