Content voor deze website wordt regelmatig aangevuld. Voor meer informatie: info@vantrichtuitgeverij.nl

Nieuws en ontwikkelingen

U vindt hier het laatste nieuws in samenwerking met Kennisplein Gehandicaptensector

Het Kennisplein Gehandicaptensector is hét landelijke kennisplatform vol inspirerende, praktische kennis voor en door de gehandicaptensector. Het kennisplein is er voor jou. Of je nu begeleider, gedragsdeskundige, docent, student, onderzoeker, opleider of adviseur sociaal domein bent. Het kennisplein is er voor jou om eenvoudig ervaringen en kennis uit te wisselen. Ons doel? Bezoekers beschikken op het juiste moment en op de juiste plek over de juiste kennis en raken geïnspireerd om deze toe te passen. Het doel is hierbij altijd om de zorg aan de mensen met een beperking te verbeteren.

 

 • Slimme Zorg Estafette: 1 en 8 februari 2022 – Meld je aan!
  on 17 januari 2022 at 13:31

  De Slimme Zorg Estafette 2022 vindt plaats van 27 januari t/m 25 februari. Dan staan slimme zorg en innovatie elke week centraal in één regio, waarna het stokje wordt doorgegeven aan de volgende regio. Op 1 februari staan er diverse workshops en lezingen vanuit de Innovatie-impuls op het programma. Op 8 februari organiseert Vilans ook enkele sessies die interessant kunnen zijn. Meld je meteen aan!

 • ‘Bij de Klup mag je zijn wie je bent’
  on 13 januari 2022 at 12:52

  De Klup is een ‘kluphuis' voor mensen met een verstandelijke beperking uit Apeldoorn en omgeving. Ze sluiten goed aan op behoeftes van vrijwilligers en deelnemers. Deelnemer Dewi komt elke week schilderen. ‘Het is een uitje waar ik elke keer naar uitkijk.'

 • Dubbelinterview: over slimme zorgtechnologie
  on 6 januari 2022 at 14:24

  Hoe gebruik je slimme zorgtechnolgie succesvol in de praktijk? Vilans-bestuursvoorzitter Mirella Minkman en bestuurder Brigitte Boon van Academy Het Dorp leggen in het dubbelinterview op ZonMw uit dat het tijd vergt.

 • Succesvolle app die zelfstandigheid vergroot wordt helemaal gratis
  on 3 januari 2022 at 13:31

  Met welke rijst maak ik nasi? Welke bus komt er bij de flat van mijn oma? Wat moet ik met deze brief? Het zijn zomaar wat voorbeelden van dagelijkse vragen die in VraagApp gesteld kunnen worden. De vragen worden beantwoord door deskundige vrijwilligers. Op elk moment van de dag of nacht. De succesvolle app is vanaf nu gratis beschikbaar in heel Nederland. VraagApp neemt stress weg bij vragenstellers en verlicht de druk op (mantel)zorg en begeleiders.

 • De Wzd: vragen en dilemma’s uit de praktijk
  on 8 december 2021 at 13:05

  Hoe geef je een cliënt met het Prader Willi Syndroom maximale vrijheid zonder zijn gezondheid en veiligheid in gevaar te brengen? Dat vraagt veel creativiteit. En soms ook onvrijwillige zorg. Maar juist dat wil de Wet zorg en dwang (Wzd) voorkomen. Hoe vind je de juiste balans? Daarover spraken gedragskundigen en begeleiders van Stichting Pergamijn, Pluryn en Prisma tijdens het Wzd café halverwege 2021.

 • Congres Volwaardig leven: ‘Blijf je inzetten, we zijn nog lang niet klaar!’
  on 8 december 2021 at 10:31

  Op 29 november vond het afsluitende online congres van Volwaardig leven plaats. De gezamenlijke aanpak in het programma kreeg daarin veel nadruk. Onder andere directeur en ervaringsdeskundige Ellis Jongerius van de LFB keek dankbaar terug. ‘Een Volwaardig leven? Dat is echt iets van ons allemaal geworden!'

 • Podcast 'Puur met Petri' geeft persoonlijk inkijkje in levens met een beperking
  on 6 december 2021 at 16:05

  In de nieuwe podcastserie ‘Puur met Petri' gaat Petri Embregts in gesprek met zowel kinderen als ouders over het leven met een lichte of ernstige verstandelijke beperking. Kinderen met een verstandelijke beperking en ouders van kinderen met een verstandelijke beperking komen aan het woord.

 • ECD: wat kan beter?
  on 2 december 2021 at 10:12

  Hoe kan het ECD zorgmedewerkers beter ondersteunen? We vroegen jullie de enquête hierover in te vullen afgelopen zomer. Inmiddels zijn de uitkomsten én 5 lessen bekend.

 • Podcastserie Studio LVB van Middin
  on 25 november 2021 at 12:40

  Middin heeft een podcastserie Studio LVB. Dit keer nemen naast medewerkers ook cliënten van Middin deel aan de gesprekken.

 • Nieuw dossier: Duurzaamheid in de gehandicaptenzorg
  on 24 november 2021 at 09:54

  Bekijk hoe je (met jouw organisatie) kunt bijdragen aan een duurzame zorgsector.

 • Ervaringen met moeilijk verstaanbaar gedrag delen?
  on 23 november 2021 at 14:40

  Omgaan met moeilijk verstaanbaar gedrag kan lastig zijn als begeleider. Dat je daarin wordt ondersteund vinden we belangrijk.

 • Netwerk Mediawijsheid lanceert unieke online gids
  on 18 november 2021 at 16:36

  In het kader van de week van de Mediawijsheid, lanceert Netwerk Mediawijsheid vandaag een unieke gids. Deze online gids is voor de zorgprofessionals in de verstandelijke beperking sector. Op deze manier krijgen de beroepskrachten handvatten om hun cliënten goed te begeleiden bij het gebruik van online media. Denk aan veilig contact leggen, daten, gamen en tiktokken om zo vervelende situaties zoals grooming en phising te voorkomen.

 • 7 inzichten: Dit helpt jou en jouw organisatie bij probleemgedrag
  on 18 november 2021 at 14:07

  Moeilijk verstaanbaar of onbegrepen gedrag. Als begeleider kan het heel lastig zijn om hier goed mee om te gaan. Het kan leiden tot gevoelens van machteloosheid. Ook kan het heel zwaar zijn. Bijvoorbeeld omdat je te maken krijgt met woede en agressie. Deze nieuwe inzichten kunnen jou en jouw organisatie misschien helpen.

 • Online workshop: Zelf koken met de Kookapp
  on 18 november 2021 at 10:11

  “Kunnen we het makkelijker maken om lekkere en gezonde recepten te kiezen, kopen en bereiden?” Deze vraag staat voor zorgorganisaties Amerpoort en Reinaerde centraal, binnen het project de Innovatie-impuls. De technologie die ze daarbij inzetten is de Kookapp. Wil je weten hoe leuk en eenvoudig het is om met de Kookapp te koken? Meld je dan aan voor de gevarieerde online workshop waarin je de app leert kennen en ervaringen van gebruikers hoort.

 • Kom naar de workshop ‘Techniek in de nieuwbouw'
  on 18 november 2021 at 10:11

  Slimme, aangepaste woningen kunnen een grote rol spelen in het verbeteren van het leven van mensen die dagelijks afhankelijk zijn van zorg. Technologie is daarin een belangrijk deel van de oplossing. Maar wat werkt nou wel en wat werkt nou niet? Kom erachter in de workshop ‘Techniek in de nieuwbouw: cliënten en projectleiders aan het woord' tijdens het Volwaardig Leven congres op maandag 29 november 2021.

 • Gelukkig steeds meer interventies geschikt voor mensen met LVB
  on 18 november 2021 at 08:00

  Landelijk Kenniscentrum LVB bekeek interventies op hun toepasbaarheid bij mensen met een licht verstandelijke beperking.

 • Volg de tien winnaars van de Special Media Awards 2021
  on 18 november 2021 at 07:00

  Vrijdag 5 november vond de Special Media Awards plaats. Dit event, georganiseerd door Amerpoort, zet mensen met een verstandelijke beperking in het zonnetje door per jaar winnaars te kiezen in verschillende categorieën.

 • Ontwikkelingen door en bij Pro dankzij kennisdelen
  on 17 november 2021 at 08:00

  Pro is een samenwerking tussen meerdere zorgorganisaties, het CCE en zorgkantoren om doorplaatsing en uitstoting van mensen met een licht verstandelijke beperking en een intensieve ondersteuningsvraag te voorkomen. Dit doen ze door onvoorwaardelijkheid en een zo gewoon mogelijk leven te bieden. Pro is volop in ontwikkeling en deelt dit met geïnteresseerde zorginstellingen.