Content voor deze website wordt regelmatig aangevuld. Voor meer informatie: info@vantrichtuitgeverij.nl

Nieuws en ontwikkelingen

U vindt hier het laatste nieuws in samenwerking met Kennisplein Gehandicaptensector

Het Kennisplein Gehandicaptensector is hét landelijke kennisplatform vol inspirerende, praktische kennis voor en door de gehandicaptensector. Het kennisplein is er voor jou. Of je nu begeleider, gedragsdeskundige, docent, student, onderzoeker, opleider of adviseur sociaal domein bent. Het kennisplein is er voor jou om eenvoudig ervaringen en kennis uit te wisselen. Ons doel? Bezoekers beschikken op het juiste moment en op de juiste plek over de juiste kennis en raken geïnspireerd om deze toe te passen. Het doel is hierbij altijd om de zorg aan de mensen met een beperking te verbeteren.

 

 • Daling registraties onvrijwillige zorg 's Heeren Loo na invoering Wet zorg en dwang
  on 25 november 2022 at 09:56

  Het aantal registraties onvrijwillige zorg bij cliënten met probleemgedrag van ‘s Heeren Loo, een zorginstelling voor mensen met een beperking, is afgenomen na de invoering van de Wet zorg en dwang (Wzd) op 1 januari 2020. Dat blijkt uit onderzoek van de Academische Werkplaats Viveon. Met deze daling onttrekt 's Heeren Loo zich aan de landelijke trend, die volgens een rapport van ZonMw aan Minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) laat zien dat de introductie van de Wzd weliswaar op gang is gekomen, maar op tal van punten nog moeizaam verloopt.

 • TussendoorSpel: speldenderwijs leren over de gezonde keuze in tussendoortjes
  on 25 november 2022 at 07:50

  Een gezond of ongezond tussendoortje. Mensen met een verstandelijke beperking vinden het vaak lastig om hier onderscheid tussen te maken. Het TussendoorSpel is daarom bedacht: een app waarmee je kunt oefenen in het maken van een gezonde keuze.

 • Onderzoeksbox: laagdrempelige en aantrekkelijke methode om ervaringen met technologie te delen
  on 23 november 2022 at 14:28

  Een onderzoeksbox waarmee cliënten in de gehandicaptenzorg hun ervaringen met zorgtechnologie kunnen delen. Daarover gaat een artikel in het tijdschrift LVB Onderzoek en Praktijk. Het beschrijft de box als een laagdrempelige en aantrekkelijke methode.

 • Inclusieve stembureaus: Prokkelkoppel Lieke en Wilma
  on 22 november 2022 at 14:44

  Lieke en Wilma zetten zich in voor het inclusief maken van stembureaus. Samen zijn ze vrijwilliger op een stembureau in Elst waar mensen met een (licht) verstandelijke beperking ook mogen werken als vrijwilliger. 'Ze horen er gewoon bij en mogen nog veel meer bij alles betrokken worden', zegt Wilma.

 • Factsheet Suïcidaliteit en Licht Verstandelijke Beperking
  on 22 november 2022 at 12:56

  In Nederland hebben ongeveer 1,1 miljoen mensen een licht verstandelijke beperking (LVB). In Nederland hebben ongeveer 1,1 miljoen mensen een licht verstandelijke beperking (LVB).

 • Save the date - congres Focus op Onderzoek
  on 21 november 2022 at 14:42

  Het is dé plek waar onderzoekers, professionals, cliënten en naasten elkaar treffen. En hét trefpunt waar zij wetenschappelijke ontwikkelingen en praktijkkennis met elkaar delen. Alvast voor in je agenda: 15 juni, de datum van het congres Focus op Onderzoek.

 • De tien winnaars van de Special Media Awards 2022
  on 11 november 2022 at 09:53

  Donderdag 10 november kwamen 30 genomineerden uit het hele land naar Beeld en Geluid in Hilversum voor de leukste award uitreiking van Nederland: de Special Media Awards.

 • Laat je inspireren door persoonlijke ervaringsverhalen tijdens dit congres
  on 10 november 2022 at 15:08

  Ieder mens wil een zo fijn mogelijk leven; op een eigen manier, in een prettige omgeving en met het gevoel dat je er toe doet. We gaan het tijdens het congres Toekomstagenda Gehandicaptenzorg en -ondersteuning onder andere hebben over goede zorg en ondersteuning, werkplezier en een betekenisvol leven.

 • Voorlichting met virtuele Steffie over sexting
  on 9 november 2022 at 11:01

  Jongeren met een LVB lezen en luisteren zelf naar tips en advies over sexting op Onlineflirten.steffie.nl. Op deze site vertelt het virtuele figuurtje Steffie in makkelijke taal waarop jongeren horen te letten bij online flirten.

 • Vraag de gratis Wzd-kalender aan en ga in gesprek over alternatieven en (on)vrijwillige zorg
  on 9 november 2022 at 10:30

  Het motto van de Wet zorg en dwang is sinds de invoering op 1 januari 2020 ‘Nee, tenzij'. Daarmee bedoelt de wet dat zorgprofessionals onvrijwillige zorg voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking zoveel mogelijk moeten voorkomen. Heel belangrijk natuurlijk, maar hoe doe je dat? Speciaal daarvoor heeft Vilans voor het nieuwe jaar een gratis weekkalender ontwikkeld, dat inspiratie geeft over alternatieven en vrijwillige zorg.

 • Klik-podcast: hoe ga je om met geldproblemen bij mensen met een lvb?
  on 9 november 2022 at 10:06

  Veel jongeren met een lvb en bijkomende problemen hebben moeite om goed met geld om te gaan. Het geld dat ze hebben, geven ze in de ogen van hun begeleiders vaak onverstandig uit. Waar komt dat gedrag vandaan en hoe kunnen begeleiders hen daarbij het beste ondersteunen, helemaal nu alles duurder wordt? In de podcast wordt het besproken.

 • Green Deal: samenwerken aan duurzame zorg
  on 8 november 2022 at 08:20

  De zorgsector maakt mensen beter, helpt ziekte te voorkomen en biedt mensen een goede kwaliteit van leven. Maar tegelijkertijd draagt het bij aan de klimaatcrisis; in Nederland is de sector verantwoordelijk voor zo'n 7% van de CO2-uitstoot. De zorgsector werkt daarom aan 'duurzame zorg' in de Green Deal: samenwerken aan duurzame zorg.

 • De maand van de slaap
  on 28 oktober 2022 at 09:10

  Slaap is de basis van ons bestaan. Zo simpel is het. Zonder (goede) slaap worden we ongelukkig, ziek en instabiel. Dat weet iedereen die een nacht naar het plafond heeft liggen staren maar al te goed.

 • Zorgtechnologie welkom in krappe arbeidsmarkt
  on 18 oktober 2022 at 13:45

  Technologie combineren met zorg is niet meer de toekomst, maar aan de orde van de dag. Er is steeds meer technologie die de zorg voor bewoners verbetert en medewerkers ontlast. Dit is met de huidige krappe arbeidsmarkt een welkome aanvulling.

 • Musea toegankelijker voor mensen met een communicatieve beperking door Picto-museumkaart
  on 11 oktober 2022 at 11:02

  Hoe bezoek je een museum met cliënten of naasten die moeite hebben met taal of die niet kunnen spreken? En hoe geef je als museumbezoeker woorden aan wat je voelt, wat je ziet, wat je verwondert of verbaast als je niet kunt spreken, maar je wel wat te vertellen of te vragen hebt?

 • Coming Out Day op 11 oktober: "Onbeperkt trots op wie we zijn!"
  on 7 oktober 2022 at 08:50

  Op dinsdag 11 oktober is het Coming Out Day. Een dag waarop aandacht wordt besteed aan de positie en acceptatie van mensen uit de LHBTI-gemeenschap. Om te zorgen dat LHBTI's met een licht verstandelijke beperking de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben om zichzelf te kunnen zijn, geeft het ‘Project Zonder Stempel' extra aandacht aan deze groep.

 • Manifest betere seksuele vorming: overheid aan zet
  on 6 oktober 2022 at 09:54

  Seksuele vorming op scholen moet beter. Veel beter. Dat vinden jongeren, docenten, onderwijsorganisaties en expertisecentra. Op 3 oktober, tijdens de jaarlijkse Johannes Rutgers Dialoog, krijgen Dennis Wiersma (minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs) en Mariëtte Hamer (regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag) daarom het Manifest voor betere seksuele vorming aangeboden. Dit manifest is een initiatief van Rutgers in samenwerking met 37 jongeren- en maatschappelijke organisaties, waaronder Vilans.

 • Na de sportles merk ik elke keer weer dat ik beter in mijn vel zit, zo fijn!
  on 6 oktober 2022 at 09:02

  Het was een hele zoektocht, het vinden van een geschikte sportschool voor onze bewoners. Voor sommigen is het gelukt, voor anderen is de drempel te hoog of is er onvoldoende begeleiding.