Content voor deze website wordt regelmatig aangevuld. Voor meer informatie: info@vantrichtuitgeverij.nl

Nieuws en ontwikkelingen

U vindt hier het laatste nieuws in samenwerking met Kennisplein Gehandicaptensector

Het Kennisplein Gehandicaptensector is hét landelijke kennisplatform vol inspirerende, praktische kennis voor en door de gehandicaptensector. Het kennisplein is er voor jou. Of je nu begeleider, gedragsdeskundige, docent, student, onderzoeker, opleider of adviseur sociaal domein bent. Het kennisplein is er voor jou om eenvoudig ervaringen en kennis uit te wisselen. Ons doel? Bezoekers beschikken op het juiste moment en op de juiste plek over de juiste kennis en raken geïnspireerd om deze toe te passen. Het doel is hierbij altijd om de zorg aan de mensen met een beperking te verbeteren.

 

 • Digitale informatieborden: Zo sluit je goed aan op behoeftes
  on 7 april 2021 at 15:31

  Een informatiebord op zo'n manier inzetten zodat het aansluit bij de behoeftes van de bewoners. Waardoor zij minder afhankelijk zijn van begeleiders. Dat lukt Triade Vitree. Projectleider Erwin Pfeiffer vertelt hoe ze dit aanpakken. ‘Sluit met de informatie aan bij wat leeft. Bijvoorbeeld door te laten zien wat er 's avonds op het menu staat.'

 • Zo kom je van reflecteren tot leren
  on 6 april 2021 at 11:23

  Reflecteren is onderdeel van goede zorg en begeleiding. Het staat niet voor niets als een voorwaarde in het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg genoemd. Maar wat is het precies? En hoe pak je dat goed aan in jouw organisatie? We vroegen het aan experts Marie-Josée Smits en Désirée Bierlaagh: ‘Reflecteren doe je zoveel mogelijk samen met cliënten en naasten.'

 • Technologie als aanvulling op zorg
  on 1 april 2021 at 12:01

  Stephanie van Witzenburg is lid van de klankbordgroep Volwaardig leven en moeder van Anna. Stephanie beschouwt de inzet van technologie vooral als een aanvulling op de zorg voor haar dochter Anna.

 • ‘Wij hebben een wachtlijst voor begeleiders’
  on 1 april 2021 at 10:09

  De gewone wereld mogelijk maken voor jongeren met een verstandelijke beperking. Dat is de visie van Stichting BONT. Die visie wordt ook echt gevoeld door de medewerkers. Daarom zijn ze extra gepassioneerd en gemotiveerd. Stichting BONT heeft zelfs een wachtlijst met geïnteresseerden die daar ook willen werken.

 • Zo maak je middelengebruik bespreekbaar
  on 31 maart 2021 at 18:42

  Je weet dat je cliënt met een licht verstandelijke beperking (lvb) drugs gebruikt. Of veel alcohol drinkt. Maar hoe bespreek je zoiets? Hoe pak je dat aan? Wat moet je zeggen? En wat vooral niet? Amsta, Cordaan en de Jellinek ontwikkelden speciaal daarvoor een waaier voor beroepskrachten.

 • Doe mee met de werkplaats ‘Technologie in je lessen, dat doe je zo!’
  on 31 maart 2021 at 13:59

  Ben jij docent en zoek je een manier om technologie een plek te geven in jouw zorg en welzijn lessen? Wil je samen met andere docenten experimenteren hoe je dit het beste kan doen? Meld je dan nu aan voor de werkplaats ‘Technologie in je lessen, dat doe je zo!' en werk mee, zodat jouw studenten naast de digitale vaardigheden om een technologie te kunnen inzetten ook vaardigheden hebben om technologie te implementeren en op te schalen binnen de organisatie waar zij gaan werken.  Meer weten of aanmelden?

 • Dit doe je als je middelengebruik vermoedt
  on 31 maart 2021 at 09:22

  Stel: je vermoedt dat jouw cliënt met een licht verstandelijke beperking (lvb) middelen gebruikt. Hoe bepaal je nu het vervolg? Met het stroomschema van Cosis, Terwille en Verslavingszorg Noord Nederland (VVN) doorloop je stapsgewijs verschillende situaties. Zo weet je wat je kunt doen om jouw cliënt de juiste hulp en ondersteuning te geven.

 • 40 tools en methoden voor omgaan middelengebruik
  on 31 maart 2021 at 08:46

  Hoe ga je om met middelengebruik bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB)? De leidraad ‘LVB en middelengebruik in het vizier' geeft je een overzicht van methoden en hulpmiddelen. De leidraad hebben we samen met Centrum Verslaving & LVB van Tactus Verslavingszorg ontwikkeld. Bekijk de leidraad en de tips om hem goed toe te passen in jouw organisatie.

 • Aandachtsfunctionaris middelengebruik inzetten? Bekijk het profiel!
  on 30 maart 2021 at 13:32

  Begeleiders worstelen vaak hoe om te gaan met middelengebruik bij mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb). Dan is het fijn als zij daarvoor kunnen aankloppen bij een aandachtsfunctionaris. Maar waar moet die aan voldoen? Daarvoor ontwikkelden Cello, Novadic Kentron en Prisma een profiel.  

 • Aandachtsfunctionaris middelengebruik inzetten? Bekijk het profiel!
  on 30 maart 2021 at 13:29

  Begeleiders worstelen vaak hoe om te gaan met middelengebruik bij mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb). Dan is het fijn als zij daarvoor kunnen aankloppen bij een aandachtsfunctionaris. Maar waar moet die aan voldoen? Daarvoor ontwikkelden Cello, Novadic Kentron en Prisma een profiel.  

 • De Lichtenvoorde over implementeren: ‘25% gaat om de technologie, 75% om de mens’
  on 29 maart 2021 at 10:10

  Als deelnemer aan de Innovatie-impuls begint zorgorganisatie De Lichtenvoorde met de implementatiefase. Bij innovaties lijkt het soms vooral om technologie te gaan. Toch gaat het vaker juist om processen en mensen. Hoe komt dat? En hoe werkt dat? Zorgteammanager Sandra ter Horst, persoonlijk begeleider Nico Stortelder en innovatiemedewerker Ralph Pierik delen hun inzichten.

 • Bumpy moments: Herken jij ze al in jouw dagelijkse werk?
  on 29 maart 2021 at 08:57

  Bumpy moments zijn momenten waarin het lastig is te kiezen wat te doen. Ze zorgen voor een gevoel van ongemak, een niet-pluisgevoel. Het gaat vaak om kleine dingen waar je in de waan van alledag aan voorbij gaat. Terwijl je door bumpy moments te herkennen en erkennen juist met meer plezier je werk doet.

 • Dit doe je als je middelengebruik vermoedt
  on 29 maart 2021 at 08:38

  Je vermoedt dat jouw cliënt met een licht verstandelijke beperking (lvb) middelen gebruikt. Maar hoe bepaal je nu het vervolg? Met het stroomschema van Cosis, Terwille en de Verslavingszorg Noord Nederland (VVN) doorloop je stapsgewijs verschillende situaties. Zo weet je wat je kunt doen om jouw cliënt de juiste hulp en ondersteuning te geven.  

 • ‘Verslavingsproblematiek herkennen is al een mooie stap’
  on 29 maart 2021 at 08:09

  Hoe zorg je ervoor dat verslavingsproblematiek en de gehandicaptenzorg elkaar wél weten de vinden? Linda Gerth van ZonMw vertelt hoe de leidraad LVB in het vizier daarbij kan helpen.

 • Multidisciplinaire samenwerking Tragel geeft onderzoek zorgtechnologie extra impuls
  on 29 maart 2021 at 07:12

  Zorgaanbieder Tragel is deelnemer aan de Innovatie-impuls van het programma Volwaardig Leven van het ministerie van VWS, binnen het thema ‘Lekker Slapen'. Bijzonder is dat hiervoor alle relevante disciplines met elkaar samenwerken in een onderzoeksetting, om tot een compleet beeld van de cliëntsituatie te komen. Dat blijkt duidelijke voordelen te hebben, die verder reiken dan het project zelf.

 • Ipse de Bruggen test app waarmee cliënten zelf hun spanning kunnen reguleren
  on 25 maart 2021 at 09:34

  Zorgaanbieder Ipse de Bruggen voert in het kader van de Innovatie-Impuls een pilot uit met de SignaLEREN-app. Deze app helpt cliënten hun stress beter te reguleren en te reduceren om daarmee de eigen regie te versterken.

 • ‘Je sluit beter aan bij cliënten met flexwonen’
  on 24 maart 2021 at 13:54

  De overgang van thuis naar wonen bij een instelling soepeler laten verlopen voor mensen met een beperking én hun naasten. Dat is het doel van flexwonen van de Prinsenstichting. Zo kunnen nieuwe bewoners langere tijd wennen door eerst eens te logeren. Regiomanager Cees Verbeeke en projectleider Willemijn Meurs vertellen over de voordelen en de uitdagingen.

 • Makkelijk lezen-poster toont mentale impact van corona
  on 24 maart 2021 at 09:44

  Wat is er bekend over het coronavirus bij mensen met een verstandelijke beperking? Wat zijn de mentale effecten? Deze poster toont de uitkomsten van onderzoek, voor iedereen te bekijken in begrijpelijke taal.