Content voor deze website wordt regelmatig aangevuld. Voor meer informatie: info@vantrichtuitgeverij.nl

Nieuws en ontwikkelingen

U vindt hier het laatste nieuws in samenwerking met Kennisplein Gehandicaptensector

Het Kennisplein Gehandicaptensector is hét landelijke kennisplatform vol inspirerende, praktische kennis voor en door de gehandicaptensector. Het kennisplein is er voor jou. Of je nu begeleider, gedragsdeskundige, docent, student, onderzoeker, opleider of adviseur sociaal domein bent. Het kennisplein is er voor jou om eenvoudig ervaringen en kennis uit te wisselen. Ons doel? Bezoekers beschikken op het juiste moment en op de juiste plek over de juiste kennis en raken geïnspireerd om deze toe te passen. Het doel is hierbij altijd om de zorg aan de mensen met een beperking te verbeteren.

 

 • Tips: omgaan met onrust over de oorlog in Oekraïne
  on 16 mei 2022 at 11:57

  Het voortdurende nieuws over de oorlog in Oekraïne is voor veel mensen lastig en treurig. Ook voor cliënten kan dit stress veroorzaken. Of er komen vragen naar boven. Hoe ga je daarmee om? Drie begeleiders geven tips.

 • Dit kan je verwachten van het Congres #InZo2022
  on 13 mei 2022 at 08:08

  Maandag 27 juni is het zover: Congres #InZo2022 in Congrescentrum NBC in Nieuwegein. Het congres gaat over innovaties in de gehandicaptenzorg; sociale innovaties en het gebruik van zorgtechnologie. Je kunt volop kennismaken met de mensen achter vele inspirerende voorbeelden.

 • Basisboek lvb voor sociaal werkers
  on 6 mei 2022 at 11:28

  Als sociaal werker kan je een persoon met lvb tegenkomen in het werkveld. Deze groep is namelijk oververtegenwoordigd onder de cliënten waar een sociaal werker mee te maken krijgt. Het basisboek lvb voor sociaal werkers helpt je de personen met lvb te ondersteunen.

 • Denk mee over Handreiking Ondersteuningsplannen
  on 4 mei 2022 at 08:26

  Met de Handreiking Ondersteuningsplannen kunnen zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg hun eigen methode voor ondersteuningsplannen opzetten en testen. De huidige versie is toe aan een uitgebreide update en jij kan meedenken!

 • Terugkijken: Hoe ziet de toekomst van datagedreven zorg eruit?
  on 2 mei 2022 at 09:27

  Op 1 februari 2022 hield de Innovatie-impuls tijdens de Slimme Zorgestafette een webinar over de toekomst van datagedreven zorg.

 • Nieuwe collega bij Vilans!
  on 2 mei 2022 at 08:46

  Nieuwe collega bij Vilans!

 • Persoonsgerichte zorg en werken met een Toekomstplan
  on 25 april 2022 at 08:30

  Het Toekomstplan is ontwikkeld om jeugdigen en volwassenen met de meest complexe zorgvraag door middel van 24/7 specialistische zorg te ondersteunen

 • Zelftesten corona vanaf nu voldoende
  on 14 april 2022 at 07:56

  Sinds maandag 11 april is de zelftest het uitgangspunt om te bepalen of iemand besmet is met het coronavirus. Het is niet meer nodig om na een positieve zelftest dit door de GGD te laten bevestigen. Voor specifieke groepen (bijvoorbeeld mensen die in de zorg werken of geen zelftest kunnen gebruiken) blijft een GGD-test mogelijk. Een GGD-test is ook mogelijk voor het krijgen van een herstelbewijs.

 • Nieuwe factsheet: COVID-19 in gehandicaptenzorg
  on 12 april 2022 at 09:43

  In de zomer van 2021 is de uitgebreide online registratie van COVID-19 onder mensen met een verstandelijke beperking gesloten. Dankzij de hulp van verschillende zorgorganisaties heeft de academische werkplaats Sterker op eigen benen het virus onder deze groep mensen kunnen monitoren.

 • Meld je aan voor het congres Gehandicaptenzorg #InZo2022
  on 8 april 2022 at 05:18

  Je kan je alvast aanmelden voor het congres Aanmelden voor het congres Gehandicaptenzorg #InZo2022. Lees meer op deze update-pagina.

 • De Ds. Visscherprijs uitgereikt: dit zijn de winnaars
  on 6 april 2022 at 12:52

  Op 30 maart 2022 is de Ds. Visscherprijs uitgereikt. Deze prijs wordt uitgereikt aan degene die een waardevolle bijdrage heeft geleverd aan de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit jaar zijn de winnende onderwerpen een gezonde leefomgeving, lichttherapie en modulaire zorg.

 • Pak probleemgedrag aan door de context te begrijpen
  on 3 april 2022 at 13:11

  De resultaten van het promotieonderzoek ‘Begrijp de context, verander het probleemgedrag' zijn samengevat in een praktische download.

 • Kinderen van Ouders met een Verstandelijke Beperking willen gezien worden
  on 30 maart 2022 at 14:08

  Als kind van een ouder met een verstandelijke beperking opgroeien, kan (langdurige) gevolgen hebben. In het project ‘Kennisbundeling over Kinderen van Ouders met een Verstandelijke Beperking' is daarom kennis door het Trimbos-Instituut en de Denktank KBVO gebundeld.

 • Technologie: Samen werken met ervaringsdeskundigen met ‘Ga je mee?’
  on 29 maart 2022 at 08:54

  Wil je projectmatig aan de slag met zorgtechnologie? Werk dan samen met ervaringsdeskundigen. Het werkboek ‘Ga je mee?' ondersteunt je daarbij.

 • Opvang voor vluchtelingen met beperking uit Oekraïne
  on 25 maart 2022 at 14:00

  De ontwikkelingen in Oekraïne volgen elkaar snel op. Meerdere zorgaanbieders in Nederland starten initiatieven om vluchtelingen met een beperking op te vangen. Op de website van de VGN zijn de volgende zorgorganisaties en hun initiatieven genoemd.

 • Probleemgedrag: ‘Technologie kan inzicht geven’
  on 25 maart 2022 at 10:02

  Kan technologie helpen in de ondersteuning van mensen met onbegrepen gedrag? De adviseurs van de Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg voerden daarvoor gesprekken met het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE).

 • Ga samen op onderzoek in Wonder Labs
  on 24 maart 2022 at 12:43

  De kwaliteit van leven - en sterven - van kinderen met een (zeer) ernstige meervoudige beperking wordt omgeven door allerlei dilemma's. Betrokkenen - ouders, zorgverleners, vrijwilligers, andere familieleden - vinden het vaak moeilijk om daar open over te praten. De methode Wonder Labs helpt om dat wél te doen. ‘In Wonder Labs staat het “echte ontmoeten” centraal.'

 • Aandacht voor LHBTI-gevoelens in de gehandicaptenzorg
  on 23 maart 2022 at 12:41

  Zowel mannen als vrouwen in Nederland geven aan zich wel eens aangetrokken te voelen tot hetzelfde geslacht. Juist voor mensen met een beperking is het lastig om ervoor uit te komen of erachter te komen dat ze tot de groep LHBTI behoren. Freek Felet schreef een blog over zijn ervaring op de website van VGN.