Content voor deze website wordt regelmatig aangevuld. Voor meer informatie: info@vantrichtuitgeverij.nl

Nieuws en ontwikkelingen

U vindt hier het laatste nieuws in samenwerking met Kennisplein Gehandicaptensector

Het Kennisplein Gehandicaptensector is hét landelijke kennisplatform vol inspirerende, praktische kennis voor en door de gehandicaptensector. Het kennisplein is er voor jou. Of je nu begeleider, gedragsdeskundige, docent, student, onderzoeker, opleider of adviseur sociaal domein bent. Het kennisplein is er voor jou om eenvoudig ervaringen en kennis uit te wisselen. Ons doel? Bezoekers beschikken op het juiste moment en op de juiste plek over de juiste kennis en raken geïnspireerd om deze toe te passen. Het doel is hierbij altijd om de zorg aan de mensen met een beperking te verbeteren.

 

 • Innovatie-impuls en CCE starten pilot samenwerking bij complexe zorgvragen
  on 12 mei 2021 at 06:13

  De Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg (IIG) en Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) bundelen kennis om perspectief te creëren bij complexe zorgvragen.

 • Waardevolle ontmoeting voor begeleider en cliënt: ‘Wij kennen elkaar van de kroeg’
  on 11 mei 2021 at 20:17

  Soms gebeurt het. Iets raakt je, en je zeker weet dat je op je plek bent in de gehandicaptensector.

 • Behoefteonderzoek helpt kansen signaleren voor E-health
  on 10 mei 2021 at 09:11

  Woonlocatie De Klokkenbelt van InteraktContour moest verbouwd worden. Dat was direct een kans om te kijken naar de inzet van technologie. Stafmedewerker e-health Nina Huijboom keek naar de mogelijkheden.

 • Samen werken, Samen leren: naar een universeel ontwerp voor inclusief onderzoek
  on 7 mei 2021 at 12:45

  Samen Werken, Samen leren (SWSL) is de naam van een landelijk inclusief onderzoeksproject dat binnen het programma Gewoon Bijzonder (ZonMw) werd uitgevoerd van 2016 tot 2020. Binnen dit onderzoeksproject zette Sofie Sergeant haar PhD onderzoek op. Hiervoor creëerde zij een ruimte voor inclusieve samenwerking en voor reflectie waarbinnen de Cabriotraining geboren werd: een training van en voor inclusieve onderzoeksteams. Op 28 mei verdedigt Sofie online haar proefschrift: ‘Working Together, Learning Together Towards Universal Design for Research.'

 • Het betrekken van cliënten, naasten en zorgprofessionals is tijdrovend
  on 6 mei 2021 at 14:08

  De afgelopen periode kwamen de deelnemers van het themanetwerk Dagstructuur meerdere malen bij elkaar om samen met adviseurs en expert Arno Prinsen te praten over het betrekken van cliënten, naasten en zorgprofessionals bij het implementeren van een innovatie. Een belangrijk thema, omdat je toch graag wilt dat een gekozen innovatie door iedereen ondersteund en geaccepteerd wordt.

 • Zo help je cliënten omgaan met gevoelens tijdens corona
  on 4 mei 2021 at 13:48

  Gevoelens van woede, verdriet, frustratie. We hebben er tijdens de lockdown allemaal mee te maken. Daarom maakten de de-escalatietrainers* van Bartiméus een audiofragment voor cliënten. Dit ondersteunt hen in het omgaan met deze gevoelens. Annet Wisse: ‘Soms helpt het om even een deur hard dicht te kunnen smijten.'

 • Dag van het werkplezier in de zorg
  on 3 mei 2021 at 12:53

  ​Martyn werkt al 15 jaar in de gehandicaptenzorg.  Een paar jaar geleden startte hij met de oprichting van het platform voor dagbesteding: www.jouwnieuwewerkplek.nl. Dit is een platform voor dagbesteding wat ontstaan is na de vragen die hij kreeg van ouders die hij ontmoette tijdens werkzaamheden als PGB begeleider. Het platform moet een bijdrage leveren aan het vinden van een geschikte werkplek voor mensen met een beperking.

 • Column: Zet vandaag nog het eerste stapje en ga morgen fluitend naar je werk
  on 1 mei 2021 at 17:24

  Het is vandaag 1 mei, de dag van de arbeid. Daarom staat deze maand ‘plezier in je werk' centraal bij het Kennisplein Gehandicaptensector. Om deze maand in te leiden vroegen we regeldruk-deskundige Elsbeth Zielman van Vilans om een column te schrijven.

 • SignaLeren app bij De Haardstee
  on 29 april 2021 at 10:24

  Binnen de Innovatie-impuls werkt de Haardstee aan het verminderen van stress en meer eigen regie van cliënten middels de SignaLeren app. SignaLeringsCoaches Coriena en Zoe van De Haardstee vetellen tijdens een interview over wat het gebruik van de app betekent voor hun cliënten.

 • Zo pakt Elver het ontregelen van de zorg aan
  on 15 april 2021 at 16:20

  Lisette Jolink werkte ruim tien jaar als begeleider op groepen voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze ergerde en verbaasde zich over de administratie die ze in haar dienst moest doen. Door haar nieuwsgierigheid hielp ze Elver de regeldruk fors te verminderen. Vakblad Zorgvisie interviewde Lisette hierover.

 • Leernetwerk NAH in het vizier: Draag bij en leer mee
  on 15 april 2021 at 12:44

  Uitwerken van een kennisproduct van waarde. Met procesbegeleiding. Aan de hand van een vraagstuk over niet-aangeboren hersenletsel (NAH) dat in jouw organisatie speelt. Dat is in het kort het leernetwerk NAH in het vizier.

 • Online kennissessie Zozijn met somnoloog Annelies Smits
  on 15 april 2021 at 09:49

  Hoe werkt slaap nu precies, wat is het belang ervan? En hoe is dit bij mensen met een verstandelijke beperking?

 • Digitale informatieborden: Zo sluit je goed aan op behoeftes
  on 7 april 2021 at 15:31

  Een informatiebord op zo'n manier inzetten zodat het aansluit bij de behoeftes van de bewoners. Waardoor zij minder afhankelijk zijn van begeleiders. Dat lukt Triade Vitree. Projectleider Erwin Pfeiffer vertelt hoe ze dit aanpakken. ‘Sluit met de informatie aan bij wat leeft. Bijvoorbeeld door te laten zien wat er 's avonds op het menu staat.'

 • Zo kom je van reflecteren tot leren
  on 6 april 2021 at 11:23

  Reflecteren is onderdeel van goede zorg en begeleiding. Het staat niet voor niets als een voorwaarde in het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg genoemd. Maar wat is het precies? En hoe pak je dat goed aan in jouw organisatie? We vroegen het aan experts Marie-Josée Smits en Désirée Bierlaagh: ‘Reflecteren doe je zoveel mogelijk samen met cliënten en naasten.'

 • Technologie als aanvulling op zorg
  on 1 april 2021 at 12:01

  Stephanie van Witzenburg is lid van de klankbordgroep Volwaardig leven en moeder van Anna. Stephanie beschouwt de inzet van technologie vooral als een aanvulling op de zorg voor haar dochter Anna.

 • ‘Wij hebben een wachtlijst voor begeleiders’
  on 1 april 2021 at 10:09

  De gewone wereld mogelijk maken voor jongeren met een verstandelijke beperking. Dat is de visie van Stichting BONT. Die visie wordt ook echt gevoeld door de medewerkers. Daarom zijn ze extra gepassioneerd en gemotiveerd. Stichting BONT heeft zelfs een wachtlijst met geïnteresseerden die daar ook willen werken.

 • Zo maak je middelengebruik bespreekbaar
  on 31 maart 2021 at 18:42

  Je weet dat je cliënt met een licht verstandelijke beperking (lvb) drugs gebruikt. Of veel alcohol drinkt. Maar hoe bespreek je zoiets? Hoe pak je dat aan? Wat moet je zeggen? En wat vooral niet? Amsta, Cordaan en de Jellinek ontwikkelden speciaal daarvoor een waaier voor beroepskrachten.

 • Doe mee met de werkplaats ‘Technologie in je lessen, dat doe je zo!’
  on 31 maart 2021 at 13:59

  Ben jij docent en zoek je een manier om technologie een plek te geven in jouw zorg en welzijn lessen? Wil je samen met andere docenten experimenteren hoe je dit het beste kan doen? Meld je dan nu aan voor de werkplaats ‘Technologie in je lessen, dat doe je zo!' en werk mee, zodat jouw studenten naast de digitale vaardigheden om een technologie te kunnen inzetten ook vaardigheden hebben om technologie te implementeren en op te schalen binnen de organisatie waar zij gaan werken.  Meer weten of aanmelden?