Content voor deze website wordt regelmatig aangevuld. Voor meer informatie: info@vantrichtuitgeverij.nl

Nieuws en ontwikkelingen

U vindt hier het laatste nieuws in samenwerking met Kennisplein Gehandicaptensector

Het Kennisplein Gehandicaptensector is hét landelijke kennisplatform vol inspirerende, praktische kennis voor en door de gehandicaptensector. Het kennisplein is er voor jou. Of je nu begeleider, gedragsdeskundige, docent, student, onderzoeker, opleider of adviseur sociaal domein bent. Het kennisplein is er voor jou om eenvoudig ervaringen en kennis uit te wisselen. Ons doel? Bezoekers beschikken op het juiste moment en op de juiste plek over de juiste kennis en raken geïnspireerd om deze toe te passen. Het doel is hierbij altijd om de zorg aan de mensen met een beperking te verbeteren.

 

 • Meer mensen met een beperking naar de stembus
  on 1 maart 2021 at 11:24

  Mensen met een verstandelijke beperking gaan veel minder vaak stemmen dan andere kiezers. Beleidsmedewerker Corry Beek vertelt dat zorgorganisatie Ipse de Bruggen daar verandering in wil brengen. Met een oefen-stembureau en een stappenplan stimuleren zij mensen met een verstandelijke beperking gebruik te maken van hun stemrecht. Rianne en haar begeleider Ineke vertellen hoe zij zich voorbereiden in aanloop naar de verkiezingen.

 • Samenwerken met familie: Waarom loslaten nooit helemaal lukt
  on 25 februari 2021 at 16:16

  Als begeleider heb je soms te maken met familieleden die bezorgd zijn. Je zou ze willen adviseren om los te laten. Toch is dat niet zo makkelijk als het lijkt. De volgende verhalen van familieleden helpen je inzicht te krijgen in waar zij tegenaanlopen. Door dat beter te begrijpen, zal het je lukken om hen beter te begeleiden. Lees en leer mee.

 • Gezocht: organisaties die toe zijn aan de volgende stap in het verminderen van regeldruk
  on 25 februari 2021 at 16:06

  Zijn jullie al aan de slag gegaan met regeldruk in jullie organisatie? En willen jullie hier een volgende stap in zetten? Of waren jullie van plan om te starten met ontregelen, maar lopen jullie vast of komen jullie zonder hulp niet verder? Geef je dan op voor de Lerende Praktijk.

 • Webinars de Slimme Zorg Estafette
  on 25 februari 2021 at 12:12

  Bekijk nu de webinars van de Slimme Zorg Estafette.

 • Oproep: hoe werkt het coronavaccin bij Downsyndroom?
  on 24 februari 2021 at 17:56

  Werken de coronavaccins net zo goed bij mensen met het Downsyndroom als bij mensen zonder het Downsyndroom? Dat onderzoekt een team met de PRIDE-studie. Zij zijn daarom op zoek naar mensen met het Downsyndroom die willen meedoen.

 • Bezoeker bedankt! Voor 12,5 jaar Kennisplein Gehandicaptensector
  on 24 februari 2021 at 14:01

  Het Kennisplein dat ben jij. Dat vieren we met het Kennislandschap, ons jubileumcadeau. Ook zetten we op een rij wat jullie de meest waardevolle kennisproducten vonden. Daarnaast kijken coördinatoren Hilair Balsters en Marion Kersten terug en vooruit. ‘Het blijft onze rol om het makkelijk voor mensen te maken om kennis te delen.'

 • Lancering Kennislandschap Gehandicaptensector: online wegwijzer naar de juiste kennis
  on 23 februari 2021 at 15:51

  Steeds meer kennis over de gehandicaptensector is online te vinden, maar het overzicht miste. Reden voor het Kennisplein Gehandicaptensector om dat te veranderen. Vanaf vandaag kun je via een online wegwijzer, het Kennislandschap Gehandicaptensector, direct naar de juiste kennis en informatie. Wat houdt dit precies in?

 • Buurtcirkel vergroot zelfredzaamheid buurtbewoners
  on 18 februari 2021 at 18:56

  Een Buurtcirkel bestaat uit negen tot twaalf mensen die met elkaar in de wijk wonen en elkaar ondersteunen en inspireren. Het vergroot de zelfredzaamheid en is geschikt voor iedereen met een ondersteuningsvraag. Ook mensen met een beperking zitten in Buurtcirkel. Zo ontdekken zij onder andere dat je ook hulp aan buurtbewoners kunt vragen.

 • Participatief onderzoek: ‘Echt voor en met de praktijk’
  on 18 februari 2021 at 18:30

  Steeds meer organisaties en mensen doen mee aan participatief onderzoek. Onderzoekers Jessica Michgelsen en Jeanet Landsman vertellen: 'Je krijgt zo veel gevoel met wat er in de praktijk gebeurt. Zo kun je makkelijker kennisproducten ontwikkelen die goed aansluiten bij begeleiders. Je houdt vanzelf de focus op hoe je met theorie de praktijk kunt verbeteren.'

 • Organiseer je eigen Coronatafel
  on 16 februari 2021 at 10:45

  Tijdens de Coronatafels van het Kennisplein Gehandicaptensector praatten begeleiders, naasten en cliënten over wat ze meemaakten in coronatijd. Wil jij zelf een bijeenkomst organiseren? Met deze praktische handleiding ben jij als begeleider maar 4 stappen verwijderd van je eigen Coronatafel!

 • Nachtzorg zichtbaar tijdens online sessie
  on 15 februari 2021 at 17:44

  Hoe houd je de overdracht werkbaar bij een dienstwisseling? Hoe richt je cliëntinformatie digitaal in? Hoe ga je om met camera's in de nachtzorg? Dit is maar een greep uit de vragen die aan de orde kwamen tijdens de kennissessie Nachtzorg in beeld. Een interessant inzicht: corona heeft de 24-uurszorg meer op de kaart gezet.

 • Handreiking cliëntenraden
  on 10 februari 2021 at 13:23

  Veel zorgorganisaties willen graag meer technologie inzetten. Omdat technologie het leven van cliënten raakt, is het belangrijk dat zij hierover meepraten en meebeslissen. Hoe kun je er als cliënten-, bewoners- of verwantenraad voor zorgen dat je gehoord wordt? En hoe kun je als begeleider, manager of bestuurder cliënten meer betrekken bij technologie binnen de zorgorganisatie? Deze handreiking helpt je op weg!

 • Volgorde vaccinatie aangepast met AstraZeneca vaccin
  on 9 februari 2021 at 14:15

  Nederland heeft de eerste levering van het AstraZeneca-vaccin op 5 februari ontvangen. Dit vaccin wordt onder andere ingezet voor het zorgpersoneel. Medewerkers in de gehandicaptenzorg komen vanaf half februari aan de beurt.

 • Extra inzetten op hygiëne
  on 5 februari 2021 at 11:31

  Hygiëne krijgt in coronatijd veel aandacht. ‘Ook in de gehandicaptenzorg is die extra aandacht nodig,' zegt verpleegkundig specialist Sandra de Wit in een interview op het kennisplein. ‘Veel begeleiders hebben in hun opleiding niet per se iets geleerd over infectiepreventie.'

 • Nieuwe cliëntgroep Communicatief meervoudige beperking
  on 4 februari 2021 at 14:37

  Het snel herkennen van CMB, passende communicatie en juiste begeleiding zorgen ervoor dat mensen zich kunnen ontwikkelen en mogen zijn wie ze zijn.

 • Mis het niet: online congres (H)erken jij dementie - 18 maart
  on 3 februari 2021 at 13:30

  Samen praten over dementie bij mensen een verstandelijke beperking. Het is zo belangrijk om erkenning en herkenning bij elkaar te vinden. Maar we kunnen ook nog zoveel van elkaar leren.

 • Actieve mensen met een beperking willen vaker sporten
  on 2 februari 2021 at 16:54

  Hoe sporten en bewegen actieve mensen met een beperking? Wat motiveert en belemmert ze hierbij? Je leest het in dit factsheet, opgesteld door het Mulier Instituut.

 • Podcastserie over mensen met ernstige meervoudige beperking
  on 2 februari 2021 at 13:09

  De podcast Mensenmensen gaat over mensen die een ernstig meervoudige beperking hebben en hun naasten. Elke aflevering heeft een ander onderwerp, zoals de eerste aflevering die gaat over een goed leven kunnen bieden aan iemand met een ernstige meervoudige beperking. De tweede aflevering gaat over een toekomst waarin de naasten er niet meer zijn.