Content voor deze website wordt regelmatig aangevuld. Voor meer informatie: info@vantrichtuitgeverij.nl

Nieuws en ontwikkelingen

U vindt hier het laatste nieuws in samenwerking met Kennisplein Gehandicaptensector

Het Kennisplein Gehandicaptensector is hét landelijke kennisplatform vol inspirerende, praktische kennis voor en door de gehandicaptensector. Het kennisplein is er voor jou. Of je nu begeleider, gedragsdeskundige, docent, student, onderzoeker, opleider of adviseur sociaal domein bent. Het kennisplein is er voor jou om eenvoudig ervaringen en kennis uit te wisselen. Ons doel? Bezoekers beschikken op het juiste moment en op de juiste plek over de juiste kennis en raken geïnspireerd om deze toe te passen. Het doel is hierbij altijd om de zorg aan de mensen met een beperking te verbeteren.

 

 • Kwaliteitskompas Gehandicaptenzorg is een aanscherping van succesvol kwaliteitskader
  on 30 september 2022 at 07:41

  Het eerste exemplaar van het Kwaliteitskompas Gehandicaptenzorg is op 29 september overhandigd aan de directeur Langdurige zorg van VWS. Het kwaliteitskompas is de opvolger van het succesvolle kwaliteitskader, dat in de afgelopen vijf jaar werd toegepast in de sector. Het Kwaliteitskompas Gehandicaptenzorg wordt op 1 januari 2023 in gebruik genomen tot aan 2028. Het is minder instrumenteel, sluit beter op de praktijk en heeft meer aandacht voor ervaringsdeskundigheid.

 • Kennis over infectiepreventie moet je bij blijven houden
  on 28 september 2022 at 08:31

  Infectiepreventie is het thema tijdens de SPOT ON-week van Waardigheid en Trots. Lees hier hoe WL Groep kennis over infectiepreventie wilt bijblijven.

 • Wat kun jij doen tegen eenzaamheid?
  on 27 september 2022 at 14:38

  Hoe herken je eenzaamheid bij cliënten? En, misschien nog wel moeilijker, hoe maak je het bespreekbaar? In de Week tegen Eenzaamheid er ook landelijk veel aandacht voor dit thema. We geven je een aantal tips om hiermee aan de slag te gaan.

 • Amsterdam eert eerste cliëntondersteuner met een brug
  on 22 september 2022 at 11:09

  Als feestelijke afsluiting van het jubileumjaar van een eeuw cliëntondersteuning onthulde wethouder Shula Rijxman van Amsterdam op vrijdag 16 september het naambord van de Pier de Boerbrug. Hiermee eert de gemeente deze grondlegger van cliëntonderste

 • Bewoners met een beperking zinvol aan het werk bij WLGroep
  on 21 september 2022 at 08:57

  Iets voor een ander kunnen betekenen, een zinvolle dag hebben wil toch iedereen?

 • Een roeping is ongehoord ouderwets
  on 21 september 2022 at 08:56

  Dat jij in de gehandicaptenzorg werkt, dat lijk me zo zwaar, het is echt jouw roeping om daar te werken. Deze zin hoor ik regelmatig. Wat een ouderwetse opvatting

 • Deel je kennis voor de (gehandicapten)zorg!
  on 19 september 2022 at 11:56

  In de gehandicaptensector is veel kennis en ervaring aanwezig. Maar vaak blijft dit weggestopt binnen een organisatie. Het Kennisplein Gehandicaptensector hecht veel waarde aan kennis en ervaringen uit de praktijk. Via een panel nodigen we iedereen die werkt in de gehandicaptensector uit om mee te praten, mee te denken en mee te doen.

 • Inclusie voor iedereen
  on 19 september 2022 at 09:00

  Wij staan voor een samenleving waarin iedereen erbij hoort en geaccepteerd wordt. Waar iedereen zijn eigen kwaliteiten kan ontwikkelen. En daar krijgen zij waar nodig de juiste ondersteuning bij.

 • Meer licht op het begrip ‘behandeling’ in de langdurige gehandicaptensector
  on 8 september 2022 at 13:47
 • Ervaren hoe het is om blind te zijn: ‘Dit vergroot je begrip’
  on 6 september 2022 at 11:07

  Hoe is het om te leven met een beperking? Die vraag staat bij het ervaringsleren centraal. Ervaringsleren laat je dat voor heel even voelen. Natuurlijk is dat niet te vergelijken met wat mensen met een beperking hun hele leven ervaren. Toch ontdek je met ervaringsleren wat het betekent om een beperking te hebben. Door je letterlijk in de wereld van de ander te verplaatsen. Ook al is het voor even

 • Ipse de Bruggen ontvangt Bronzen Certificaat Milieuthermometer Zorg voor vijf locaties
  on 31 augustus 2022 at 08:34

  Afgelopen woensdag ontving Ipse de Bruggen het bronzen certificaat van de Milieuthermometer Zorg voor landgoed Hooge Burch in Zwammerdam en vier kleinere locaties. Daarmee voldoet de organisatie aantoonbaar aan de milieueisen van deze tijd. Adriaan van Engelen, bestuurder van Milieuplatform Zorg, reikte het certificaat uit aan bestuurder Andrea van Steensel van Ipse de Bruggen in het Servicekantoor in Zoetermeer.

 • Kennisoverzicht psychische problemen en een verstandelijke beperking
  on 30 augustus 2022 at 12:56

  Het kennisoverzicht psychische problemen en een verstandelijke beperking zorgt voor een duidelijk overzicht van kennis en kunde. Het is een initiatief van kennisorganisatie Vilans. Het kennisoverzicht kan een basis zijn voor bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek of als bron van programmering.

 • Groen aan de slag met Green Care Academy
  on 19 augustus 2022 at 11:05

  Green Care Academy laat je zien dat duurzaamheid niet moeilijk is, maar juist heel leuk.

 • Aansluiten in begeleiding: Waar zit iemand emotioneel?
  on 18 augustus 2022 at 11:32

  Wat je gisteren nog (aan)kon, hoeft vandaag niet zo te zijn. Het hangt af van waar je op dat moment emotioneel zit. Voor de stijl van begeleiden blijkt het belangrijk om dat goed in te schatten. Daarmee kun je als begeleider stress of onbegrip voorkomen. Sandra Zaal en Margriet Boerhave van Cordaan vertellen er meer over.

 • Podcasts over de interventiemethodiek HouVast voor ouders met een LVB
  on 16 augustus 2022 at 12:11

  Ouders met een licht verstandelijke beperking hebben vaker psychische of fysieke klachten, een complex verleden, armoedeproblematiek en een beperkt steunend netwerk. Deze ouders ervaren regelmatig opvoedstress die van invloed is op de ouder-kindrelatie. Expect Jeugd heeft HouVast ontwikkeld, een ondersteuningsprogramma voor deze ouders. In deze podcastreeks wordt ingegaan op HouVast.

 • Boek: Gehechtheid in de praktijk
  on 15 augustus 2022 at 13:19

  Bartiméus deed onderzoek naar personen met een visuele en verstandelijke beperking met gedragsproblemen. In dit praktische werkboek leer je hoe je veilige vertrouwensrelaties opbouwt om dit gedrag te verminderen.

 • 's Heeren Loo heeft een podcastserie over leven met een LVB: '1 op de 17'
  on 9 augustus 2022 at 14:51

  Wist je dat 1 op de 17 Nederlanders een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben? Vaak merk of zie je een LVB niet meteen aan iemand en soms is het zelfs helemaal niet bekend. Daarom lanceert 's Heeren Loo een podcastserie over leven met een LVB genaamd '1 op de 17'.

 • 2Doc Documentaire 'Elin' vanaf 4 augustus te zien
  on 1 augustus 2022 at 11:53

  Filmmakers Walther Grotenhuis en Cinta Forger volgen het gezin van Marie-José en Patrick 4 jaar lang om vast te leggen hoe de komst van een spraakcomputer hun dochter helpt.